eBROK forum

Module 'Toetsing'

 
Foto van Elevate Health
Module 'Toetsing'
door Elevate Health - dinsdag, 27 november 2018, 09:41
 

Plaats hier je opmerkingen over module 'Toetsing'

Foto van Rosanne Vogel
Re: Module 'Toetsing'
door Rosanne Vogel - zondag, 19 januari 2020, 11:42
 

Hej

Ik heb een vraag onder onderdeel 1.3 uit de module Toetsing. In de dia waarop het onderzoek met geslachtscellen, embryo`s en foetussen uitgelicht wordt, staat het volgende : Protocollen voor wetenschappelijk onderzoek met geslachtscellen die overblijven na een ivf- of KI-behandeling, hoeven niet te worden getoetst onder de WMO of de Embryowet.

Echter in de vraag die verderop in deze slideshow staat bij de uitleg van het goede antwoord: Wetenschappelijk onderzoek met geslachtscellen waarbij geen embryo’s tot stand worden gebracht en waarbij de geslachtscellen speciaal voor het onderzoek ter beschikking moeten worden gesteld, valt onder het toetsingsregime van de WMO. 

Volgens mij spreekt dit elkaar tegen. Van welke van de twee moet ik nu uitgaan?

Foto van Dennie Meijer
Re: Module 'Toetsing'
door Dennie Meijer - maandag, 20 januari 2020, 13:58
 

Ha Roos,


Het verschil zit er volgens mij in dat bij de nWMO de geslachtscellen overblijven na behandeling (= geen extra handeling voor de proefpersoon). 

Bij de WMO staat genoteerd dat de geslachtscellen speciaal voor het onderzoek ter beschikking moeten worden gesteld (=extra handeling = WMO).


Foto van Johanna (Hanneke) Wardenaar-Wigman
Vraag over de zelf-test vragen van module Toetsing
door Johanna (Hanneke) Wardenaar-Wigman - dinsdag, 30 juni 2020, 15:37
 

Hoi! 
Ik heb een vraag over vraag 4 van de zelftest bij sectie 6.1. Deze vraag gaat over proefpersonen verzekering bij multicenter onderzoek. Vraag 4 luidt: Bij multicenter onderzoek dient de opdrachtgever/verrichter altijd...

en daarbij is het juiste antwoord '... ervoor zorg te dragen dat voor alle deelnemende centra een deugdelijke proefpersonenverzekering is afgesloten.'

Ik had echter dit antwoord gekozen: ' ...zelf een deugdelijke proefpersonenverzekering af te sluiten voor alle deelnemende centra.' Omdat in de slides/info van deze module staat: 'Alle proefpersonen in Nederland binnen multicenter onderzoek moet worden verzekerd onder één proefpersonenverzekering (meestal de verzekering van de verrichter).'

Deze informatie en het juiste antwoord lijken mij dus tegenstrijdig; klopt dit en hoe zit het nu echt? Alvast dank voor het antwoord!

Tags:
Foto van Marloes Veenstra
Re: Module 'Toetsing'
door Marloes Veenstra - donderdag, 6 augustus 2020, 14:28
 
Hoi,

Ik heb een vraag over de volgende vraag:

Welk van de onderstaande wetten zijn van toepassing op een gerandomiseerd klinisch onderzoek met nieuwe vormen van radiotherapie?

Uit het antwoord: De WGBO (Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst) is van toepassing, omdat aan dit onderzoek zowel patiënten als proefpersonen deelnemen.

Wordt hier bedoeld dat de patiënten proefpersonen zijn?
Want het zou hier niet perse patienten hoeven betreffen. Je kunt dit onderzoek ook bij gezonde mensen kunnen doen of zit het dan in het woord klinisch? 

Daarbij vind ik deze vraagstellingen en antwoorden wat verwarrend, omdat er in de vraag niet staat dat er zowel patiënten als proefpersonen deelnemen (ook als dat logisch is). 
Foto van Marloes Veenstra
Re: Module 'Toetsing'
door Marloes Veenstra - woensdag, 12 augustus 2020, 16:43
 

Ik heb een vraag over Toetsing 2.3.


Tot de verantwoordelijkheden van de verrichter behoren:

  1. Opzetten van het onderzoek
  2. Financieren van het onderzoek
  3. Monitoren van het onderzoek
  4. Werven van proefpersonen

Welk(e) antwoord(en) is/zijn juist?

o.a. 2is het juiste antwoord.

Wordt hier bedoeld dat de verrichter een begroting maakt of omgaat met de financiën? 

Dit is wat er in de module staat. Hierom dacht ik dat het financieren van een onderzoek niet per se tot de taken van de verrichter hoort. 

De verrichter heeft baat bij de uitkomsten van het onderzoek. De verrichter hoeft niet altijd de partij te zijn die het onderzoek financiert. Bij publiek gefinancierd onderzoek (NWO, ZonMw, EU) is de partij die het onderzoek subsidieert vrijwel nooit de verrichter.